Η επιλογή της αναλογικής φωτογράφισης στη σύγχρονη εποχή ονομάζεται από κάποιους χιπστεριά. Οι συνειδητοποιημένοι ερασιτέχνες αντιλαμβάνονται ότι κρύβει μία ιδέα που αντιτίθεται στη fast food εποχή, στην εποχή που όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα και μαζικά με τη δημοσιότητα συχνά των 15 λεπτών, όπως προφήτευε και ο Α. Warhol. Ας δούμε όμως ποια είναι εκείνα τα υγιή στοιχεία που προάγει το αναλογικό.
Το πιο δημοφιλές φιλμ είναι το κλασικό 35άρι φιλμ που περιέχει 24 ή 36 εν δυνάμει λήψεις. Τοποθετείς, λοιπόν, προσεχτικά το φιλμάκι στην φωτογραφική και γνωρίζεις, εκ των προτέρων, ότι δεν έχεις πολλές ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Σ’ αρέσει ή όχι, έχεις 36 πόζες και θα κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς με αυτές που διαθέτεις.
Αρχίζεις και σκέφτεσαι περισσότερο. Περιεργάζεσαι το κάδρο και κρίνεις αυστηρότερα τα θέματα που συναντάς στην πορεία σου. Ξαφνικά δε φαίνονται όλα τόσο αξιόλογα, ώστε να χαραμίζεις άσκοπα το φιλμ. Επιβραδύνεις. Γίνεσαι υπεύθυνος για τις φωτογραφίες σου και ταυτόχρονα μαθαίνεις την αξία της κυριαρχίας σου πάνω σε αυτές. Απορρίπτεις δυναμικά, ενώ η πολυπόθητη κατάφαση οδηγεί σε ολοένα και ωριμότερα αποτελέσματα.
Αν βαριέσαι τις αυτόματες ρυθμίσεις, ένας κόσμος πειραματισμού ανοίγεται μπροστά σου. Τα μαγικά κουμπάκια που έχει πάνω της η φιλμάτη μηχανή, είναι όλα όσα κάνει αυτόματα το κινητό σου ενώ τραβάς μια φωτογραφία. Φυσικά για τους ήδη φωτογράφους θα είναι μία πιο εύκολη διαδικασία, αλλά με λίγο διάβασμα ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό που θα κερδίσεις είναι η αντίληψη της λειτουργίας του αναλογικού αυτού μέσου, αλλά και μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου στις λήψεις.
Παράλληλα, θα αποφασίζεις εσύ το που θα εστιάζεις και πόσο φωτεινή ή όχι θα είναι η πόζα σου. Η αναλογική φωτογράφιση μπορεί να οξύνει καλλιτεχνικές ικανότητες και να αποδώσει εξαρχής το νόημα που επιθυμείς στην πρώτη ύλη του φιλμ (σκιές, θόλωμα, υπερέκθεση, διπλοέκθεση κτλ.). Αντίθετα, με μία ψηφιακή μηχανή αυτά τα επεξεργάζεσαι τις περισσότερες φορές εκ των υστέρων, αφού έχεις τραβήξει ήδη την φωτογραφία.
Αποδέχεσαι επίσης, πως δεν μπορείς να ελέγξεις τι ακριβώς τράβηξες, παρά μόνο μετά την εμφάνιση του φιλμ στον σκοτεινό θάλαμο. Υπάρχει, λοιπόν, το στοιχείο της έκπληξης, αλλά και ανυπομονησίας για το αν τελικά επιχειρήσαμε μια καλή φωτογραφία ή και όχι.
Εν τέλει, οι πιο ρομαντικοί θα νιώσουν νοσταλγία για εποχές που παρήλθαν. Μια φωτογραφική μηχανή του ‘50 ή του ’60 που αναβιώνει στα χέρια μας, δίνει την αίσθηση ότι αναστήθηκε ένα κομμάτι του παρελθόντος. Αυτό θα φανεί σίγουρα και στην εσάνς των φωτογραφιών.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι πως όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτή τη λιγότερο σύνθετη τεχνολογία, αντιλαμβάνεσαι πως η αναλογική φωτογραφία κρύβει μέσα της μια πιο τίμια και αγνή φιλοσοφία. Από την πρώτη κιόλας δοκιμή καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για αυθεντική και ακατέργαστη διαδικασία που επανεξετάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα φωτογραφικά μέσα.
Χριστίνα Χανιώτου
Photo Credits: dreama_project on Instagram