Διαγωνισμός φωτογραφίας “Σημεία παγκόσμιας κληρονομιάς”

Το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό φωτογραφίας PHOTODIPLOMACY-2019: “Σημεία παγκόσμιας κληρονομιάς”, ο οποίος θα διεξαχθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι επιθυμούν, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ανεξαρτήτως χώρας διαμονής, εθνικότητας και ηλικίας.

Η υποβολή των έργων για τον διαγωνισμό θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Απριλίου 2019.


Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητο:

1. Nα τραβήξετε μια φωτογραφία, στο θέμα του διαγωνισμού:
– έγχρωμες και μονόχρωμες, συμπεριλαμβανομένων ασπρόμαυρων
– ανάλυση τουλάχιστον 4961×3508, 300 dpi (σε μέγεθος А3)
– σε μορφή – JPEG
– η ονομασία του εγγράφου της φωτογραφίας θα πρέπει να ως εξής [Χώρα Επώνυμο Όνομα Ονομασία Έργου.jpeg] (όλες οι λέξεις πρέπει να ακολουθούνται από κενό)

2. Nα συμπληρώσετε την ΑΙΤΗΣΗ και την ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του έργου:
– στην περιγραφή θα πρέπει να υποδείξετε την ονομασία του σημείου καθώς και τη θέση του ως ιστορικο-πολιτιστική κληρονομιά

3. Nα συμπληρώσετε τη ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων

4. Nα στείλετε σε ηλεκτρονική μορφή την φωτογραφία και τα συμπληρωμένα έγγραφα (αίτηση, περιγραφή και συγκατάθεση) στην ηλ.διεύθυνση των διοργανωτών του διαγωνισμού: [email protected]

Κάθε συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στον διαγωνισμό όχι παραπάνω από 10 (δέκα) φωτογραφίες.


Δεν θα γίνονται δεκτά τα έργα σε περίπτωση που:
– οι φωτογραφίες δεν αντιστοιχούν στο θέμα του διαγωνισμού
– οι φωτογραφίες είναι χαμηλής ανάλυσης ή κακής ποιότητας
– φωτογραφίες με σήμα κοπιράιτ, πνευματικά δικαιώματα κλπ.
– φωτογραφίες που έχουν υποστεί μεγάλη ψηφιακή διόρθωση. Δεν επιτρέπεται η χρήση φωτομοντάζ!
– κολάζ
– φωτογραφίες, ενάντια των ηθικών προτύπων (ερωτικού, βίαιου, ρατσιστικού και θρησκευτικού περιεχομένου κλπ.)
– φωτογραφίες, με φανερή ή κρυφή διαφήμιση, αναφορές σε προσωπικές σελίδες του καλλιτέχνη ή τρίτων προσώπων
– ίδιες ή παρόμοιες φωτογραφίες

Αναλυτικά για τους κανονισμούς του διαγωνισμού μπορείτε να μάθετε ΕΔΩ (πατήστε και κατεβάστε).

Ο καλλιτέχνης του καλύτερου έργου θα ανακοινωθεί μετά τις 22 Απριλίου. Οι διοργανωτές θα επικοινωνήσουν με τους καλλιτέχνες των έργων που θα αναδειχθούν ως καλύτερα και θα τους ενημερώσουν σχετικά με τη δυνατότητα παραλαβής πολύτιμων βραβείων.

Οι καλύτερες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο σάιτ του προγράμματος Φεστιβάλ Μαραθώνα “Από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό Ωκεανό “www.fmarathon.com στην ενότητα PDIPLOMACY (http://fmarathon.com/pdiplomacy).

Παγκόσμια κληρονομιά UNESCO – πρόκειται για φυσικά ή δημιουργημένα από τον άνθρωπο σημεία, κύριοι στόχοι των οποίων είναι η διατήρησή τους και η διάδοση της πολιτιστικής, ιστορικής ή οικολογικής τους αξίας. Μέχρι το 2018 στη Λίστα σημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO συμπεριλαμβάνονται 1092 σημεία, 845 εκ των οποίων – πολιτιστικά και 209 – φυσικά και 38 – μικτά, σε 167 κράτη-μέλη της Συνθήκης UNESCO σχετικά με τη φύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Κάθε σημείο έχει τον δικό του αριθμό αναγνώρισης.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα τα σημεία αυτά είναι 18: η Ακρόπολη Αθηνών, ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και Φιλίππων, ο Ναός Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, το Άθως, τα Μετέωρα, ο αρχαιολογικός χώρος της Επίδαυρου, τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Μεσαιωνική πόλη Ρόδου και Παλαιά πόλη Κέρκυρας, Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά, η Δήλος, η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, η Βεργίνα, το μοναστήρι του Αγ.Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο.

Την πλήρη λίστα με τα σημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.